• Polski
  • English

Aronia - zastosowanie

W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest do produkcji konfitur, soków, dżemów, nalewek. Stosuje się też ją jako barwnik do przetworów - galaretek, likierów i win.

 

Owoce aronii, suszone i świeże, są wspaniałym  produktem zielarskim, ze względu na dużą zawartość antycyjanów, fenolokwasów, garbników, pektyny, witamin (bardzo duża zawartość witaminy C, P), soli mineralnych - potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i pierwiastków śladowych: jodu, manganu, molibdenu.

 

Owoce (oraz sok z owoców) aronii stosuje się w leczeniu nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie, hemoroidów.

 

W kosmetyce stosuje się bardzo mocno rozcieńczony sok z aronii. Pomaga on przy oparzeniach słonecznych.

 

Nie zaleca się spożywania aronii przy nadkwaśności i wrzodach żołądka. 

 

Źródło: Wikipedia