• Polski
  • English

Aronia czarnowocowa

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) - gatunek krzewu należący do rodziny różowatych, pochodzący z regionu wschodniego wybrzeża północnoamerykańskiego, gdzie występuje w stanie dzikim.

Jest to roślina wieloletnia. Kwitnie w maju. jej kwiaty są białej barwy.

Uprawia się ją zarówno na terenach podmokłych, jak i suchych. Ma niezbyt duże wymagania glebowe. Dobrze toleruje niskie temperatury (nawet do -35° C). Dobrze rozwija się na stanowisku nasłonecznionym i lekko zacienionym. 

 

Krzew osiąga od 2 do 2,5 m wysokości. Liście tej rośliny są ułożone naprzemianlegle, mają ciemnozielony kolor i długość do 6 cm. Jesienią zmieniają kolor na pomarańczowy i czerwony. Kwiaty układają się w baldachogrona. 

Aronia rodzi jagody wielkości do 10 mm o barwie ciemnogranatowej, prawie czarnej. Mają one słodkawy, aromatyczny miąższ., a na zewnątrz pokryte są meszkowatym nalotem.

 

Skład chemiczny: w świeżej masie dojrzałych owoców znajduje się 74-83 % wody i 17-26 % suchej masy. Cukry stanowią 6,2-10,8 % świeżej masy owoców, natomiast kwasy 0,7-1,3 % w przeliczeniu na kwas jabłkowy. Dodatkowo owoce zawierają: garbniki, pektyny, barwniki i pierwiastki chemiczne tj.: rad, molibden, żelazo, jod. Substancje garbnikowe nadają owocom cierpki smak. Aronia jest niezwykle bogata w witaminy, szczególnie w występujące śladowo w innych owocach i warzywach (np. witamina P).

 

Źródło: Wikipedia